Bo Mörneryd

Född 1950 i Centralafrikanska Republiken. Efter några år i Afrika kom Örebro att bli hemorten. Studerade på Konstfack för att sedan återvända till Örebro.

Flyttade 1990 till Öland och bosatte mig i Mörbylånga. Utöver utställningar på gallerier och dylikt som är den återkommande pulsen i min konstnärliga verksamhet så har bildarbetet framför allt bestått i offentlig utsmyckning, illustrationsuppdrag i böcker, tidskrifter, TV osv.. Tilläggas bör två temautställningar från Nicaragua och Israel, Palestina. De två sistnämnda är utformade som vandringsutställningar.

Mitt måleri är till 90% oljemåleri där jag helst arbetar med ett tunt skiktmåleri. Skissandet blir ofta i vattenbaserade tekniker som akryl, gouache, akvarell men allt bygger på tecknandet. Att teckna och måla är att se. Själva iaktagandet föder bilder. Stundtals så kan man mitt under bildarbetet uppleva sig själv mer som en medvandrare än dirigent i den skapande processen.

Tidiga gryningstimmar, vårisar, vass, tuvor, sten, sump, taggtråd, skoskav, nattljud, fågelmöten, årstider osv… trots allt. betyder mycket för min bildvärld. Naturen är ofta utgångspunkten eller källan till mina bilder om det så handlar om konkret eller abstrakt, beskrivande eller symboliskt. Gör man bilder där t.ex.människan, kroppen är en del av bilden så relaterar ju det också till naturen…trots allt.
Det går inte att stå mitt i en raserad katedral i Managuas centrum och se kalkon-gamar sitta på bjälkarna som sticker ut från f.d. takstolar och se soldater öva prickskjutning på spruckna änglar utan att det resulterar i bild. Lika lite går det att möta första strandskatorna i fuktig sydvästvind utan att få göra bild.

Det liv vi lever, den gemenskap vi har med vår omgivning återspeglas i våra bilder. Den minsta lilla vadarkropp i strandlinjen korresponderar med vårt tillstånd våra erfarenheter vår längtan.
Jag befinner mig i ett gränsland mellan vatten och land, värme och kyla, lockrop och vingspel, avsked och återkomst, tvivel och tro… Jag ser inte mina bilder som avbildningar utan mer som bekännelser.
Söker ett altare.